Die Already

SUCCESREPRISE 2021

  • 10-03-21: Theater Walhalla, Rotterdam
  • 19-03-21 & 20-03-21: Zaal3, Den Haag
  • 25-03-21: Schouwburg de Domijnen, Sittard
  • 30-03-21: Corrosia, Almere

CLUB LAM – Die Already

“Ik heb de verlosser gebaard. Wat een vrouwelijkheid. Alles is daar beneden opengescheurd. En dat is niet op wonderbaarlijke manier weer allemaal zo strak geworden hoor. Na die bevalling had God schijt aan mijn maagdelijkheid.” – Moeder Maria

Actrices: Marloes IJpelaar,  Ella Kamerbeek, Ayla Satijn tekst: Marloes IJpelaar, eindregie: Ellen Goemans, Scenografie: Elke Broeders, Vormgeving: Renee Mes, dank aan: Manja Topper, Janneke Remmers, Dood Paard, Aluin, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Lira Fonds, KF Hein, Elise Mathilde, Fentener en van Vlissingen Fonds.


Drie vrouwen staan aan de voet van de heuvel met een kater te wachten tot de jongeman aan het kruis eindelijk sterft.

In deze tragikomedie komen Moeder Maria, Maria Magdalena en de Heilige Johanna zelf aan het woord en komen we achter de nieuwe waarheid. Deze vrouwen zijn de geschiedenis ingegaan als de moeder-, de hoer- en de huisvrouw. Maar wat is er tijdens het laatste avondmaal echt gebeurd? En wie heeft deze PR stunt bedacht. Club Lam vindt het tijd voor een update, tijd voor een nieuw vrouwelijk perspectief.

Als wij het Christendom als fundament kunnen zien voor onze Westerse samenleving en Bijbelse Verhalen als startpunt voor onze huidige normen en waarden. Dan vindt Club Lam dat het hoog tijd is om een keer echt in-te-zoomen op de vrouwelijke personages. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de ongenuanceerde en paternalistische manier waarop de drie belangrijkste vrouwen in de Bijbel worden beschreven (of juist niet beschreven), nog steeds zijn weerslag vindt op de manier hoe er nu tegen vrouwen aan wordt gekeken. De drie daaruit voortvloeiende predikaten van “hoer”, “maagd”, en “brave-huisvrouw” dekken volgens ons de lading niet meer en hebben dat waarschijnlijk nooit gedaan. Tijd voor een update, tijd voor een nieuw vrouwelijk perspectief.