Maankoningin

Maria Theresia van Oostenrijk worstelt in haar huwelijk met de ‘Zonnekoning’, Lodewijk XIV, die vooral bezig is met zijn eigen balletspektakels en affaires. Maria verzamelt daarom een bont gezelschap om haar heen met waarzeggers, circusacts en operazangers die de eenzaamheid verzachten. Wanneer ze plots ziek wordt kan de arts niks voor haar doen, de gezondheidszorg is namelijk gericht op mannen, het vrouwenlichaam onderzoeken is iets waar hij zijn vingers niet aan brandt. Langzaam sterft Maria aan de onverzorgde tumor.  “Als koningin ben ik slechts één dag gelukkig geweest”, waren haar laatste woorden.

Een voorstelling over de gezondheidszorg, vriendschap, spiritualiteit en het hiernamaals.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Theater Maaspoort, Provincie Limburg, Gemeente Utrecht, Cultuurimpuls Venlo, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Fentener van Vlissingen, KF Hein, Elise Mathilde, Janivo, Via Zuid.

Wie is te zien in Maankoningin?

Ella Kamerbeek, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Almere, woont nu in Utrecht in een fijn huis met fruitbomen. Samen met Marloes IJpelaar heeft ze Club Lam opgericht. Ella is actrice en deel van het zakelijke en productionele team van Club Lam. Haar grootste trots is het kantoor van Club Lam. Buiten Club Lam werkt ze ook met andere theatergroepen, zoals Dood Paard, en verschijnt ze op tv. In Maankoningin speelt ze Maria Theresia van Oostenrijk, de Maankoningin.

Annelies Deweerdt, een gepassioneerde Belgische sopraan uit de Vlaamse Ardennen. Ze studeerdt aan Fontys Academy of the Arts en speelde rollen in verschillende opera’s. Annelies werkt met Close Opera en benadert sopraanrollen met aandacht voor innerlijke kracht. Ze is ook betrokken bij Het Concreet voor hedendaagse experimentele muziek. Annelies is stagiair bij Club Lam. In Maankoningin speelt ze Poppy, de operazangeres.

Joppe Klein studeert dit jaar af als acteur aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Hij onderzoekt theater dat raakt in de onderbuik, variërend van musicals tot locatietheater. Zijn werk is beeldend, fysiek en grafisch. Joppe is overenthousiast en positief, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. In Maankoningin speelt hij Lodewijk, de Zonnekoning.

Céline Vermeulen, een Belgische actrice en theatermaakster, studeert in haar laatste jaar aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze behaalde een master in Engels en volgde een theater vooropleiding in Antwerpen. Ze heeft ervaring opgedaan bij Theater Antigone en Woodman in België. In Maankoningin speelt Céline de rol van Notre Dame.

Credits

Spel: Ella Kamerbeek, Annelies Deweerdt, Céline Vermeulen, Joppe Klein

Violist/pianist: Frédérique Lande

Concept, tekst en regie: Marloes IJpelaar

Naar het idee van: Ayla Çekin Satijn

Styling: Julia Suyker

Techniek: Joris Schipper, Max Auer

Technische producent – Ramses van den Hurk

DOP – Pauline Skoreng

Sound design – Zoé Beekes

Edit – Marre Bonke

Productie – Marieke Schiphorst

Campagnebeeld – Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis

Marketing & PR – Bo Peters

Educatie – Florien Berden

Socials – Ayla Çekin Satijn

Vormgeving PR – Renee Mes

Randprogramma – Marieke Schiphorst

Zakelijke leiding – Bregje Stax

Artistieke leiding – Marloes IJpelaar

Expositie – Noor Houtakkers

Bestuur – Marijke Schaap, Victorine Plante, Sabine Dehne